Japán Alapítvány Budapesti Iroda
1062 Budapest, Aradi u. 8-10
Tel.: +36 1 214 0775
Fax: +36 1 214 0778
info@japanalapitvany.hu
vissza a listához

Nihon bujó – Japán tánc (előadás és bemutató)

A japán tánc – bár Nyugaton kevésbé ismert, mint a nó, kabuki és egyéb színházi műfajok – a tradicionális japán előadóművészet egyik fontos ága. Júniusban a japán tánc egyik neves mestere, Fudzsima Rankó segítségével nyerhetünk betekintést a hagyományos előadóművészet ezen formájába.

 

 

 

 

A nihon bujó a 17. század elején a kabukival együtt fejlődött ki, eredetileg kabuki-tánc volt, ugyanakkor az ősi előadóműfajok (bugaku, nó), valamint a népi művészetek elemeiből is merített. Ezek letisztult keverékéből jött létre a nihon bujó, mely sajátos ötvözetét képezi az ókori és modern japán előadóművészeti formáknak. Eseményünkön Fudzsima Rankó japán tánc-művész vezeti be a nézőket a japán tánc világába; a szóbeli ismertető mellett pedig bemutatót is tart e különleges műfajból.

 

fujima-1.jpg ©KISHIN SHINOYAMA

 

Nihon bujó – Japán tánc

Időpont:

2017. június 12. 18:00

Helyszín:

Eötvös10, Kamaraterem

(1067 Budapest, Eötvös u. 10.)

 

miyakodori-small.jpg©MASAO OKAMURA(TES-OSAKA)

 

Fudzsima Rankó (藤間蘭黄)

Fudzsima 5 évesen kezdte el tanulni a táncot, rá egy évvel pedig már a színpadon is bemutatkozott. 1978-ban a 4. családfő, Fudzsima Kan-emon a „Fudzsima Rankó” művésznevet adományozza neki.Jelenleg ő a Fudzsima-irányzatot képviselő Daicsi-Fudzsima-iskola vezetője. A családi hagyományokból megörökölt klasszikus műveken kívűl, külföldi irodalomi és zenei darabokon alapuló új műveket is létrehoz, melyekben táncosként és/vagy és koreográfusként aktív.

2015-ben a világhírű orosz és japán balett táncosok, Farouk Ruzimatovval és Ivata Morihiroval közösen hozták létre a Deai (Találkozás) című estet, ahol először mutatják be a Nobunaga c. darabot hármuk közös szereplésével. VI. Kineja Sódzsiro alatt tanulta a nagauta zene művészetét, a Komparu iskola nó játékát pedig az elhunyt Komparu Nobutakától sajátította el. Emellett a teaszertartási ismereteit az Urasenke iskola tagjától, Szokudzsicuan Szóantól szerezte. Ezen kívűl Tosa Szeiko, művésznevén Tosa Kijositól tanult hajasit (zenei kíséretet).

Számtalan díjat nyert, köztük a MEXT Művészeti Ösztönző Díját, valamint a Kultúrális Ügyek Ügynökségének Nemzetközi Művészfesztiválján az „Új Csillag” díjat. Jelenleg tagja a Tokyo Shimbun Nemzetközi Táncverseny és a Szöuli Nemzetközi Táncverseny zsűrijének.

Fudzsima Rankó 2017 egyik japán kulturális nagykövete: küldetése, hogy a japán táncot a világ különböző országaiban megismertesse a közönséggel.

 

kagekiyo-small.jpg

©MASAO OKAMURA(TES-OSAKA)

 

A japán kulturális nagykövet intézménye

A Japán Kulturális Hivatal (Agency for Cultural Affairs; a Japán Oktatásügyi Minisztérium egyik hivatala) 2003 óta nevez ki „japán kulturális nagyköveteket”. Olyan művészek vagy kulturális specialisták közül választják ki őket, akik különösen kiemelkedő kulturális tevékenységet folytatnak. Ennek a kezdeményezésnek az a célja, hogy mélyítség a nemzetközi közösség japán kultúra iránti megértését, valamint hogy kapcsolatokat építsenek, vagy épp megerősítsék azokat a japán és külföldi művészek, specialisták között.  A 2014-es költségvetési év végéig összesen 115 egyén, 2 csoport (5 fő), valamint 26 szervezet került kiküldetésre a világ 76 országába. Ezek a küldöttek mind kiemelkedő tevékenységet folytatnak saját területükön, legyen szó tardícionális zenéről, előadóművészetről, kultúráról és életmódról, vagy éppen pop-kultúráról.

 

A program a Japán Kulturális Hivatal (文化庁) támogatásával valósul meg.

nihonbuyo-logos2.jpg

 

 

Az előadáson való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött! Regisztrálni az alábbi ív kitöltésével lehet.

Amennyiben regisztrálnak, de mégsem tudnak részt venni a programon, kérjük előzetesen jelezzék, hogy az Önök számára fenntartott helyet másnak átadhassuk. Szíves együttműködésüket előre is köszönjük!

Jelentkezési lap

© 2012 japanalapitvany.hu | Használati feltételek