Japán Alapítvány Budapesti Iroda
1062 Budapest, Aradi u. 8-10
Tel.: +36 1 214 0775
Fax: +36 1 214 0778
info@japanalapitvany.hu
vissza a listához

Filmklub: AMA-SAN

 

 

Soron következő filmklubunkban az Ama-san c. filmet vetítjük a Camões Intézet közreműködésével.

 

 

 

 

 

Nyárnyitó filmünkkel fejest ugrunk az ismeretlen kék mélységbe, hogy felfedjük a titkot a rejtélyes ama búvárnők mesterségéről. Az amák (tenger asszonyai) története több, mint 2000 évvel ezelőtt kezdődött, mikor Japán kisebb szigetein a férfiak halászattal, a nők pedig alternatív módokon segítették családjaik megélhetését. Télen a földeken dolgoztak, majd a jó idő eljövetelével csoportokba verődve merültek az öböl vizébe a tenger gyümölcseit kutatva. Az élelemszerzés később kiegészült a különleges kagylók, igazgyöngyök gyűjtésével, mely mára oly híressé tette e foglakozás űzőit. Munkájuk az anyagi függetlenség mellett egyfajta szépséggel és erővel ruházta fel őket, melynek köszönhetően különleges helyet foglalhattak el  Japán patriarchális társadalmában.

Filmünk főszereplői, Matsumi, Mayumi és Masumi, a mai napig Wagu szigetén élik az amák tradícionális életét: búvárfelszerelés nélkül merülnek a tengerbe, nap, mint nap próbára téve emberi képességeik határait.

Claudia Varejão portugál rendező e lírikus dokumentumfilmben nem csupán a búvárnők munkáját, de mindennapjait is lencsevégre kapja, ezáltal a néző teljes képet kaphat személyükről. A filmet először a svájci Visions du Réel filmfesztiválon mutatták be, ahol átütő sikert aratott.

ama-san-weboldal.jpg

 

AMA-SAN

Rendezte: Claudia Varejão

(2016, 112 p)

 

Időpont:

2018. május 30. 18:00

Helyszín:

Budapesti Francia Intézet

(1011 Budapest, Fő u. 17.)

 

A filmet japánul, angol felirattal és választható magyar hangalámondással vetítjük.

Köszönetet mondunk a Camões Intézetnek és a Budapesti Francia Intézetnek a  szíves közreműködésért.


camoes-inst-logo.jpg portugal-logo.jpg terratreme-filmes.jpg frenchinst-logo.jpg 170131beyond2020logo-page-001.jpg logosquare.jpg 


Az előadáson való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött! Regisztrálni az alábbi ív kitöltésével lehet. Amennyiben igénybe szeretné venni a magyar hangalámondást, kérjük írja bele a üzenetbe hány készüléket tegyünk félre Önnek.

(A rendszer csak akkor fogadja a jelentkezést, ha minden mezőt kitöltenek. Megértésüket köszönjük.)

Amennyiben regisztrálnak, de mégsem tudnak részt venni a programon, kérjük előzetesen jelezzék, hogy az Önök számára fenntartott helyet másnak átadhassuk. Szíves együttműködésüket előre is köszönjük.


Jelentkezési lap

© 2012 japanalapitvany.hu | Használati feltételek