Japán Alapítvány Budapesti Iroda
1062 Budapest, Aradi u. 8-10
Tel.: +36 1 214 0775
Fax: +36 1 214 0778
info@japanalapitvany.hu
vissza a listához

A figurák valódi értéke

Előadásunkon Natsusaka Shinichiro figurakészítő mester a figurakészítés kifejezőerejéről, az alkotói elhivatottságról beszél, miközben a készítés különféle technikáit mutatja be.

 

 

 

 

 

A modern japán kultúra egyik meghatározó szegmense a figurák világa. Bár a figurákat alapvetően a pop-kultúrára épülő tömeggyártás produktumaiként ismerjük, vannak olyan alkotók, akik a kézzel készítésre is komoly hangsúlyt fektetnek. Ha a figurakészítést, mint művészetet tekintjük, akkor a kifinomult technika mellett fontos tényező, ahogy a készítő a saját lelkét is beleönti a műbe, s ezáltal különleges kifejezőerővel ruházza fel azt. Hogy mindez mit is jelent, azt a Franciaországban tevékenykedő figurakészítő mester, Natsusaka Shinichiro mondja el, illetve mutatja be.

 

natsusaka2cut2.jpg

Natsusaka a tokiói Tama Művészeti Egyetem festő szakán végzett, oljfestés szakirányon. Saját alkotásait Kambanart sorozat néven készíti, emellett figuragyártó vállalatok számára készít öntőformákat. 2000 óta él Franciaországban. A Vadon hercegnője (Mononoke hime), a Karácsonyi lidércnyomás  és a Jojo no kimyou na bouken figuráihoz készített öntőformáit az animációk alkotói is úgy értékelték, hogy tökéletesen megjelenítik az alkotók elképzelését.  2004-ben kiállított figurájával elnyerte a Japán Kulturális Hivatal által rendezett Média Művészeti Fesztivál Manga Szekciójának különdíját. Műveit eddig többet között Franciaországban, Japánban, Szingapúrban és Amerikában állították ki. Több országban, köztük hazánkban is tartott már workshopot, ezzel is népszerűsítve a figurakészítést, illetve a japán kultúrát.

 picture2.jpg

 

Az est moderátora Pintér Gábor, a Parallel Művészeti Alapítvány művészeti vezetője és program koordinátora.

 portre.jpg

 

Időpont:

2017. április 24. 18:00

Helyszín:

Aranytíz Kultúrház, Nagylovag Terem

(1051 Budapest, Arany János u. 10.)


 

Kapcsolódó program:

Figurakészítés bemutató Natsusaka Shinichiroval

2017. április 22.

MONDOCON

A belépőkről valamint a részletes programról a MondoCon weboldalán tájékozódhat: http://www.mondocon.hu

mondocongreen.png


Az árpiris 24-i előadáson való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött! Regisztrálni az alábbi ív kitöltésével lehet.

Amennyiben regisztrálnak, de mégsem tudnak részt venni a programon, kérjük előzetesen jelezzék, hogy az Önök számára fenntartott helyet másnak átadhassuk. Szíves együttműködésüket előre is köszönjük!


Jelentkezési lap

© 2012 japanalapitvany.hu | Használati feltételek